VMA traject
Terwijl er momenteel veel aandacht uitgaat naar vluchtelingen en statushouders, is er een grote groep waarbij de (arbeids)participatie achterblijft: vrouwen met een migratieachtergrond.
Uit onderzoek blijkt dat deze groep lastiger werk vindt dan andere groepen. Zonde, want er is nog veel ontwikkelpotentieel bij deze groep vrouwen!
Juist daarom is het VMA-project zo belangrijk.
Intensieve begeleiding, aandacht en stress-sensitieve dienstverlening
Een mooi cv is niet voldoende om iemand aan een baan te helpen. Taalachterstand, weinig of geen opleiding en/of werkervaring, verkeren zij in een isolement; dit zijn enkele redenen waarom participatie bij deze groep vaak achterblijft.
In pilots is gebleken dat met aandacht én de juiste instrumenten beweging ontstaat. Aandacht, voorlichting en een inspirerende werkwijze waarbij stress-sensitieve dienstverlening wordt toegepast, blijken te werken!
Het programma is uitvoerig getest tijdens de pilot VIA (Voor een Inclusieve Arbeidsmarkt) bij de gemeente Almere. Get-going Empowerment heeft hier een belangrijke rol in gespeeld.
Het programma
VMA is een origineel, dynamisch project. De duur is ten minste 18 weken, met als doel de vrouwen een volgende stap te laten maken in hun ontwikkeling en participatie.
Hoe ziet het programma eruit?
De vrouwen komen twee keer per week onder schooltijd samen voor onder andere:
- Kringgesprekken met inspirerende en actuele onderwerpen
- Empowerment trainingen
- Nederlandse taal
- Kennismaken met stad, de voorzieningen en verschillende bedrijven